دیسک کمر کجاست؟ این ابتدایی ترین سوال است که در زمان شروع درد کمر به ذهن تان خواهد رسید. ستون فقرات انسان از مهره هایی با جنس استخوان تشکیل شده است. صفحه های ژلاتینی که به اصطلاح به آنها دیسک کمر می گویند در بین مهره های ستون فقرات قرار دارند. در ادامه به توضیحات مفصل در این مورد می پردازیم.
ساختار و نحوه عملکرد دیسک کمر
دیسک کمر چیست؟ دیسک از یک مرکز نرم (هسته) و صفحات اتصال حلقوی (حلقه) تشکیل شده است.که ساختاری سخت و فیبری دارند. آنها بسیار نرم هستند..که به ستون فقرات اجازه حرکت می دهند. دیسک از یک حلقه فیبروزوس بیرونی سخت و یک هسته پالپوزوس داخلی نرم ساخته شده است.
زمانی که ساختار آنولوس فیبروزوس کند، بیرون زدگی دیسک بین مهره ای (برآمدگی) ایجاد می شود. اگر حلقه فیبروزوس پاره شود.و بخش کوچکی از هسته پالپوس به بیرون زنده شود. فتق دیسک رخ می دهد.
دیسکهای بین مهرهای علاوه بر استحکام، دارای نقاط ضعفی هستند. آنها در درون خود رگ های خونی ندارند. و دیسک ها از بافت های اطراف خود تغذیه می کنند. مواد مورد نیاز در زمان حرکت ستون فقرات به طور خودکار وارد دیسک ها می شوند.
سبک زندگی مدرن (مثلاً کار اداری) به دلیل تحرک کم، سبب کاهش تغذیه دیسک های بین مهره ای و نهایتا منجر به پارگی آنها می شود.
پارگی دیسک حلقه فیبری در حین فعالیت بدنی زیاد هم می تواند اتفاق بیفتد. (به عنوان مثال، هنگام بلند کردن یک جسم سنگین، مخصوصا به سمت جلو).
تغییرات دژنراتیو در دیسک کمر
در سال های اخیر توجه بیشتری به ضعف ژنتیکی ستون فقرات شده است. پس از مطالعات فراوان که درباره افراد دوقلویی انجام شد. که سبک زندگی کاملاً متفاوتی دارند، ثابت شده است که ۶۰-۷۰٪ تغییرات دژنراتیو در ستون فقرات به ژنتیک بستگی دارد. این امر به ویژه در مواقعی که ما فتق دیسک را در نوجوانان و جوانان ( علت دیسک کمر در جوانی )مشاهده می کنیم صدق می کند.

تغییرات دژنراتیو در دیسک کمر
سایر عوامل خطرناک برای دیسک کمر عبارتند از:
- سیگار کشیدن: که با کاهش سطح اکسیژن در خون، خطر فتق دیسک را افزایش می دهد و منجر به کمبود مواد مغذی حیاتی در بافت های بدن می شود.
- وزن. چاقی به دیسک های کمر فشار بیشتری وارد می کند. گاهی اوقات رهایی از کمردرد بدون بازگرداندن وزن به حالت عادی غیرممکن است.
- رشد. افراد بلند قد در معرض خطر فتق دیسک هستند. قد مردان بیش از ۱۸۰ سانتی متر و زنان بیش از ۱۷۰ سانتی متر است.
درد دیسک کمر کجاست؟
اگر به تازگی درد پا و کمر را تجربه کرده اید،باید بدانید که منشاء این درد ها آسیب دیسک کمر است. در ابتدا برای تسکین آن چند روز استراحت کنید. اما، نباید بیش از ۲ تا ۳ روز در رختخواب بمانید، زیرا ممکن است منجر به ضعیف شدن عضلات ستون فقرات و افزایش درد شود.
در هفته های اول پس از شروع درد، از انجام ورزش های خاص مانند: فیتنس، ایروبیک، دویدن، فرم دهی و ورزش هایی از این قبیل دوری کنید. برای حفظ آمادگی جسمانی در این زمان می توان شنا و پیاده روی سبک انجام دهید.
اگر در حین هر فعالیت بدنی احساس درد داشتید، بلافاصله آن را متوقف کنید. در بین داروها، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند دیکلوفناک، ایبوپروفن، ملوکسیکام، سلبرکس، ناپروکسن، استامینوفن و غیره می توانند به طور موقت وضعیت را بهبود بخشند، مصرف این داروها باید با تجویز پزشک صورت گیرد.
روش های معاینه ای برای تشخیص بیماری های ستون فقرات
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI). یک میدان مغناطیسی برای ایجاد تصاویری از بدن شما استفاده می شود. MRI اعصاب آسیب دیده را معین می کند و این که دقیقا مشخص می کند.که، مشکل دیسک کمر کجاست؟
- توموگرافی کامپیوتری (CT). بهتر از MRI وضعیت استخوان ها را نشان می دهد، اما وضعیت بافت های نرم را ضعیف نشان می دهد.
علائم دیسک شدید
علائم زیر نشان دهنده آسیب شدید به ریشه عصبی هستند:
- درد در ساق پا، به خصوص زمانی که به زیر زانو کشیده شود، از علائم معمول فتق دیسک است. اغلب با بی حسی پا همراه است.
- کمردرد (اغلب هفته ها یا ماه ها قبل از شروع درد در ساق پا رخ می دهد)، درد به هنگام نشستن، سرفه، عطسه، خم شدن به جلو وغلتیدن به هنگام خواب تشدید می شود.
اگر حداقل یکی از علائم زیر را دارید، باید بلافاصله با جراح مغز و اعصاب تماس بگیرید:
- کنترل ادرار را از دست می دهید.
- کنترل حرکات روده خود را از دست می دهید.
- در ناحیه پرینه احساس بی حسی می کنید.
- ضعف حرکتی در ساق پا (پا، زانو) دارید.
- علائم فلج را دارید.
اکنون با دانستن اینکه دیسک کمر کجاست؟ و اهمیت آن چیست، به خاطر داشته باشید، که تاخیر در زمان درمان می تواند منجر به از دست دادن عملکردهای غیرقابل برگشت (کنترل اندام های لگن و توانایی راه رفتن) می شود.
شما می توانید در کیلینیک تهران دیسک از متخصصین باتجربه ما مشاوره لازم را دریافت کنید. با یک تماس با مجموعه و رزرو وقت از بهترین جراح دیسک کمر راهنمایی های لازم را دریافت نمائید.
اینستاگرام ما را دنبال کنید.
مقالات مرتبط: