سرطان استخوان یک بیماری موذی است که ممکن است برای مدت طولانی علائمی ایجاد نکند. در ابتدا درد استخوان ایجاد شده و با گذشت زمان بدتر می شود. این درد در شب رخ می دهد. همچنین علائم همراه سرطان استخوان ممکن است با روماتیسم اشتباه گرفته شود.
سرطان استخوان چیست؟
مانند تمام بافت ها، تومورهای خوش خیم و بدخیم می توانند در استخوان ها ایجاد شوند. برای تومورهای خوش خیم، معمولاً جراحی و به دنبال آن معاینات منظم انجام می شود. درمان سرطان های بدخیم استخوان به نوع بیماری بستگی دارد. سرطان های این گروه بسیار متنوع هستند و هر کدام از آن ها نیاز به رویکرد فردی متخصص دارد.
انواع سرطان استخوان چیست؟
تومورهای استخوانی، بسته به ساختار ، به دو دسته تقسیم می شوند: تومورهای استخوانی (متمایز به بافت استخوان)، تومورهای غضروفی (متمایز به بافت غضروف).
تومورهای استخوانی:
توده های اولیه شامل تومورهای خوش خیم، از جمله: تومورهای استخوانی، به عنوان مثال استئوما، استئوما استئوم، استئوبلاستوم. غضروفی، به عنوان مثال، کندروما، اگزوستوز استئوکندرال
تومورهای غضروفی
دسته دوم تومورهای بدخیم شامل: تومورهای استخوانی مانند آملوبلاستوما، استئوسارکوم، تومور سلول غول پیکر استخوان، غضروفی، به عنوان مثال، کندروسارکوم
علائم سرطان استخوان چیست؟
- این بیماری در ابتدا هیچ علامتی ایجاد نمی کند. درد استخوان اولین و بارزترین علامت است. درد اغلب در شب، در هنگام استراحت بدتر می شود. بیمار کاهش وزن را تجربه می کند.
- همانطور که بیماری پیشرفت می کند، اندام آسیب دیده ممکن است تغییر شکل پیدا کند، این به دلیل رشد تومور است.
- غدد لنفاوی منطقه ای به ندرت بزرگ می شوند.
- انقباض، سوزن سوزن شدن، التهاب و گرم شدن اندام ممکن است رخ دهد.
- سایرعلائم سرطان استخوان ممکن است شامل موارد زیر باشد: ضعف عمومی،کم خونی، تب شدید.
علائم اصلی سرطان استخوان
درد استخوان، معمولاً در محلی که سرطان ایجاد شده ظاهر می شود و شایع ترین علامت آن است. در ابتدای بیماری درد می آید و می رود، اما ممکن است در شب و زمانی که فشار زیادی به استخوان ها وارد می کنیم شدت آن بیشتر شود. با پیشرفت سرطان، درد بیشتر و بیشتر آزاردهنده می شود. مسکن های قوی هم بی اثر هستند و درد را کم نمی کنند.
ضعیف شدن بافت استخوان، باعث شکستگی مکرر می شود. در مورد سرطان پیشرفته استخوان، شکستگیها بهطور غیرمنتظرهای ظاهر میشوند، بدون هیچ تحرک اضافی، حتی در حالت ایستادن یا چرخش از پهلو به پهلو هنگام خواب، بیمارانی که با سرطان استخوان دست و پنجه نرم می کنند ادعا می کنند که قبل از شکستگی درد استخوان بسیار شدیدی را تجربه می کنند.
تورم استخوان، عمدتا زمانی رخ می دهد که سرطان مفاصل را تحت تاثیر قرار دهد. آن ها ممکن است زمانی ظاهر شوند که اندازه تومور افزایش یابد، اما متأسفانه این اغلب به این معنی است که برای درمان آن خیلی دیر شده است.
سرطان استخوان چگونه تشخیص داده می شود؟
- ابتدا مانند هر تشخیصی، یک معاینه ذهنی و عینی انجام می شود.
- تست های تصویربرداری در تشخیص سرطان استخوان بسیار مهم هستند. در ابتدا اشعه ایکس انجام می شود.
- اگر نشان دهنده وجود تومور استخوانی باشد، بیمار برای تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) ارجاع داده می شود. این تست انتخابی برای درجه بندی موضعی ضایعه است. این امکان تجسم درگیری مغز استخوان، مفاصل و ارتباط با ساختارهای اطراف را فراهم می کند.
- اگر اشعه ایکس تشخیص تومور اولیه استخوان را نشان دهد، باید اسکن استخوان برای حذف ضایعات متاستاتیک و تعیین وسعت تومور انجام شود. اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) ممکن است اطلاعات تشخیصی بیشتری ارائه دهد. معاینه کلسیفیکاسیون، استخوان سازی داخل تومور را نشان می دهد.
- PET-CT در ارزیابی اوایل مرحل بیماری مفید است و در حین درمان اگر نتایج سایر آزمایشات قطعی نباشد کارآیی دارد. PET-CT همچنین در مواقعی استفاده می شود که مشکوک به وجود ضایعات بیماری منتشر در سیستم اسکلتی، به عنوان مثال در درد ناشی از متاستازهای استخوانی باشد. تشخیص نهایی با بیوپسی، نمونه برداری برای بررسی دقیق تر میکروسکوپی انجام می شود. بیوپسی تومور استخوان باید تحت کنترل آزمایشات تصویربرداری انجام شود، به عنوان مثال سونوگرافی در مورد تومورهای استخوانی سطحی.
درمان سرطان استخوان
درمان این بیماری ترکیبی است. بیمار تحت عمل جراحی قرار می گیرد تا کانون بیماری همراه با حاشیه ای از بافت سالم برداشته شود. در مورد تغییرات پیشرفته، جراحیها گسترده هستند و در شرایط شدید نیاز به برداشتن یک قطعه بزرگ از استخوان یا حتی قطع عضو دارند. سپس از درمان تکمیلی استفاده می شود، یعنی شیمی درمانی و رادیوتراپی. پس از درمان، توانبخشی موثر مهم است که هدف از آن بهبود وضعیت اندام آسیب دیده است.
درصد زنده مانده بیمار سرطان استخوان
اگر با سرطان استخوانی روبرو باشیم که نتیجه متاستاز از نوع دیگری از سرطان است، بیماری در مرحله پیشرفته است. در مورد نوع اولیه بیماری، بیش از ۶۰ درصد بیماران تا پنج سال پس از تشخیص زنده می مانند. بسیاری از بیماران به بهبودی کامل می رسند.
به کدام پزشک مراجعه کنید؟
اگر درد استخوانی را تجربه کردید، به کلینیک تهران دیسک مراجعه کنید تا شما را به یک متخصص ارتوپد ارجاع دهد. او بر اساس تشخیص اولیه، بیمار را به متخصص انکولوژی ارجاع می دهد. تا از لحاظ سرطان ستون فقرات و یا سرطان استخوان بررسی شوید. درمان نیاز به مشارکت ارتوپد و سپس فیزیوتراپیست دارد.
با شماره های ما جهت ویزیت بهترین جراح دیسک کمر در ارتباط باشید در اینستاگرام ما را دنبال کنید.