جراحی دیسک L4 L5
چه زمانی جراحی دیسک L4 L5 نیاز هست؟
مهره های L4 L5 از اصلی ترین مهره ها هستند که هم بیشترین میزان حرکت را دارند و هم بیشترین فشار و وزن بدن بر روی آنها است، این دو مهره به دلیل فعالیت زیاد در معرض آسیب دیسک قرار دارند که اصولا با جراحی درمان می شوند. جراحی دیسک L4 L5 تنها در صورتی اتفاق می افتد که مهره ها دچار آسیب دیدگی بسیار شدید شده باشند و نتوان با درمان های دارویی و استراحت و غیره آن را بهبود بخشید.(جراحی دیسک L5 S1)
علت بروز دیسک L4 L5
بیرونزدگی دیسک میتواند در قسمت های مختلفی از ستون فقرات به وجود بیاید ولی اصلی ترین محل آن مهرههای ۴ و ۵ هستند که بیشترین فعالیت را دارند. علت آسیب دیدگی این است که دو مهره بیشترین حرکت و فشار را در ستون فقرات تحمل می کنند. عوامل مختلفی هستند که می توانند باعث بیرونزدگی مهرههای ۴ و ۵ شوند. برخی از این علت ها عبارتند از:
پیری؛ با بالا رفتن سن، دیسک های کمر کم آب می شوند و توانایی جذب فشار را از دست می دهند. این باعث می شود که دیسک ها آسیب پذیر تر شده و دچار بیرون زدگی شوند.
آسیب؛ مسلما ضربه، سقوط، تصادف و حرکات ناگهانی می تواند باعث شکستگی یا پارگی بخش خارجی دیسک شود و ماده مرکزی را بیرون بریزد.
وزن بالا؛ افزایش وزن سبب می شود که فشار بیشتری بر روی دیسک های کمر وارد شود و آنها را فرسوده کند.
فعالیت های تکراری؛ خم شدن نادرست، چرخش و گرداندن کمر که به صورت مکرر انجام می شوند می توانند باعث سایش و آسیب دیسک ها شوند.
نشستن طولانی؛ نشستن به مدت زیاد در یک وضعیت ثابت یا نامناسب میتواند باعث کاهش گردش خون در دیسک ها شود و آنها را تضعیف نماید.
عدم ورزش؛ ورزش نکردن باعث می شود که عضلات پشتی ضعیف شوند و نتوانند دیسک ها را حمایت کنند. همچنین ورزش کمک می کند گردش خون و تغذیه دیسک ها افزایش پیدا کند.


علائم دیسک L4 L5
بیرونزدگی دیسک مهرههای ۴ و ۵ باعث ایجاد علائم متعددی می شود که بستگی به میزان و محل فشار عصبی دارد. تعدادی از این علائم مهم عبارتند از:
درد در قسمت پایین کمر
این درد اصولا در بخش میانی یا یک طرف کمر احساس می شود و گاهی تا باسن، ران، زانو و پا تیر می کشد. این نوع درد ممکن است با حرکت، خمشدن، نشستن، سرفه، عطسه و خندیدن شدند پیدا کند.
بیحسی یا کاهش حس در پا
این مشکل زمانی به وجود می آید که فشار بر روی ریشه عصبی باعث قطع ارتباط بین عصب و پوست می شود. بیحسی ممکن است در قسمت جلوی ران، پشت پا، کف پا یا انگشتان پا احساس شود.
کاهش عملکرد عضلات در پا
این شرایط زمانی رخ می دهد که فشار بر روی ریشه عصبی باعث کاهش توانایی عضلات در انقباض و انبساط می شود. کاهش عملکرد عضلات ممکن است در قسمت جلوی ران، پشت پا، کف پا یا انگشتان پا مشاهده گردد.
سیاتیک
این عارضه زمانی پدیدار می شود که فشار بر روی ریشه عصبی سیاتیک باعث درد شدید و تیرکشنده در پا می گردد. سیاتیک ممکن است از کمر تا پا و تا انگشتان پا احساس شود و با حرکت کردن، خمشدن، نشستن و … بیشتر گردد.
روش های درمان دیسک L4 L5
درمان دیسک کمر مهره ۴ و ۵ بستگی به شدت و مدت علائم دارد. پزشکان اصولا تلاش می کنند تا برای درمان این بیماری از روش های غیر جراحی ترجیحا استفاده کنند بهترین ردس ها شامل موارد زیر می شوند:
استراحت؛ استراحت کوتاه مدت در برابر فعالیت هایی که باعث تشدید درد می شوند می تواند به بهبود علائم کمک نماید. اما استراحت طولانی مدت ممکن است باعث ضعیف شدن عضلات شده و انعطاف پذیری را کاهش می دهد. از این رو باید در مدت استراحت فعالیت و ورزش ملایم انجام داد.
دارو؛ داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی اعم از ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین می توانند به کاهش التهاب و درد کمک نمایند. البته داروهای ضد درد مانند پاراستامول، ترامادول و کدئین نیز می توانند به تسکین درد شدید و مزمن کمک کنند. اصولا دارو های ضد اسپاسم مانند باکلوفن، تیزانیدین و سیکلوبنزاپرین می توانند به رفع اسپاسم عضلانی کمک کنند.
تزریقات؛ تزریقات کورتون هم می تواند به کاهش التهاب و ورم در ناحیه دیسک بیرونزده کمک نماید، این تزریقات اصولا تحت راهنمایی تصویربرداری مانند فلوروسکوپی یا سی تی اسکن انجام می شوند.
فیزیوتراپی؛ این فعالیت می تواند به تقویت عضلات پشتی، افزایش انعطافپذیری ستون فقرات، بهبود وضعیت بدن، کاهش فشار بر روی دیسک ها و تسکین درد کمک کند.شما می توانید برای دریافت مشاوره به مجموعه تهران دیسک مراجعه کنید.

علت درد در مهره L4 L5
علت های درد در مهره های L4 و L5 می تواند شامل فشار یا آسیب دیدگی دیسک فشرده، التهاب عصب اسیاتیک، تراکم نخاعی، استئوآرتروز، شکستگی یا لغزش مهره باشد. برای تشخیص دقیق و درمان مناسب، مشاوره با پزشک تخصصی اسپینال کار ضروری است. مسلما داشتن آسیب در این دو مهره باعث ایجاد درد می شود که باید حتما این درد را جدی گرفت و به پزشک مراجعه کرد تا مورد معاینه و درمان قرار بگیرید.
فتق دیسک کمر دیسک L4 L5 باعث چه مشکلاتی می شود؟
فتق دیسک در ناحیه L4-L5 ممکن است باعث درد شدید در پشت و پایین پشتی، اخم محدود، سرخوردگی عضلات، کاهش قدرت عضلات پا، احساس سوزش یا تورم در پا و حتی فشار بر روی عصبهای مغزی شود که منجر به علائم مانند سردرد های شدید، تنگی عضلات و کاهش حساسیت در نواحی مختلف بدن میشود.

دوره نقاهت جراحی دیسک L4 L5
بیشتر بیمارانی که جراحی دیسک ۴ و ۵ انجام داده اند می توانند چند ساعت پس از جراحی از بیمارستان به خانه بروند. دوره نقاهت و استراحت پس از جراحی کمر، شامل محدود کردن خم شدن، بلند کردن یا چرخش به مدت حداقل ۶ هفته است تا از فتق دوباره دیسک جلوگیری شود.
بسیاری از پزشکان فعالیت را برای ۶ هفته اول محدود می کنند، تحقیقات نشان داده که محدود کردن فعالیت ها به مدت ۲ هفته پس از این عمل کمر ممکن است برای بسیاری از بیماران کافی باشد. رانندگی و فعالیت های سبک معمولا پس از حدود ۲ هفته از سر گرفته می شود. فعالیت های معمولی اعم از کار، مدرسه، وورزش ممکن است ظرف ۶ هفته از سر گرفته شوند اما فعالیت سنگین نیاز به ۱۲ هفته استراحت و طی کردن پورت نقاهت دارد.
مراقبتهای قبل از جراحی دیسک L4 L5
قبل از انجام جراحی دیسک L4 L5 همواره مراقبت هایی را باید به صورت ویژه انجام بدهید تا بتوانید عمل راحت تر و بهتری داشته باشید و از عوارض پس از عمل هم جلوگیری کنید، این مراقبت ها شامل موارد زیر می شوند:
مصرف سیگار و دخانیات را متوقف کنید.
از مصرف مشروبات الکلی پرهیز کنید.
مصرف قرص های شل کننده خون را قطع نمایید.
در صورت داشتن حساسیت به دارو حتما پزشک را در میان بگذارید.
لوازم مورد نیاز برای پس از عمل را تهیه کنید.
تغذیه سالم داشته باشید.
ترجیحا روز عمل ناشتا بروید.
استحمام کنید.
محیطی برای استراحت پس از عمل آماده نمایید.
با انجام این گونه مراقبت ها و داشتن استراحت بیشتر قبل از عمل می توانید شرایط بهتری داشته باشید و پس از عمل درد و ناراحتی کمتری را تجربه کنید. مسلما مراقبت های قبل از عمل اهمیت زیادی در حفظ سلامتی شما دارند.