جراحی رفع گودی کمر

گودی کمر یک نوع اختلال در قسمت پایین کمر است که معمولا با درد و محدودیت حرکت همراه است و با راه های مختلفی مورد درمان قرار می گیرد. بهترین راه درمان گودی کمر جراحی آن می باشد زیرا جراحی قابل بازگشت نیست و افراد سریع تر بهبود پیدا می کنند. ستون فقرات ساختاری شبیه به کلمه s دارد که گاه به دلایل مختلفی این ساختار تغییر شکل می دهد و انحنای قوس پایینی کمر بیشتر از حد معمول می گردد. به این انحنا که در پایین کمر به وجود آمده گودی کمر می گویند که باعث ایجاد کمر درد و ناراحتی هنگام حرکت گردن می شود.

انواع گودی کمر

گودی کمر انواع مختلفی دارد که براساس قسمت درگیر شده تعیین می شود و هر کدام شرایطی را برای بیمار به همراه دارند. گودی کمر دارای دو دسته است که آنها عبارتند از:

قوز کمر یا همان کوژ پشتی؛ در این حالت اصولا کمر انحنای روبه بیرون پیدا می کند که این انحنا از حالت طبیعی و عادی خارج است و با نام قوز شناخته می شود.

گودی پایین کمر؛ زمانی که قسمت پایینی ستون فقرات به طرف جلو انحنای بیش از حد پیدا می کند، شکم به طرف جلو و گردن به طرف پایین خم می‌شود. در این حالت احساس کمر درد خواهید کرد. اکثر مردم گودی کمر را به این نوع از قوس ستون فقرات می شناسند.

در صورت که احساس کردید ستون فقرات شما در حال خارج شدن از حالت طبیعی خود است همواره در کوتاه ترین زمان ممکن به سراغ پزشک متخصص بروید تا مورد معاینه قرار بگیرید و بهترین راه درمان برای شما در نظر گرفتن شود بدون این که نیازی به جراحی پیدا کنید زیرا پیشرفت این عارضه باعث می شود تا تنها با جراحی بهبود پیدا کند.

جراحی رفع گودی کمر
جراحی رفع گودی کمر

علت بروز گودی کمر

دلایل بسیار زیادی هستند که می توانند عامل اصلی بروز گودی کمر باشند، این دلایل برای همه یکسان نیست و هر فرد علتی برای بیماری خود دارد، از دلایل شایع بروز این عارضه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

مادرزادی؛ برخی افراد به صورت مادر زادی رشد غضروف مناسبی ندارند در نتیجه به درد قوی کمر مبتلا می شوند.

آسیب به ستون فقرات؛ صدمه به ستون فقرات مانند شکستگی، جراحی، دیسک کمر، پوکی استخوان و حتی سرطان استخوان باعث ضعف استخوان‌ها شده و گودی کمر را به وجود می ‌آورند. در سنین بالا نیز استخوان ‌ها ضعیف می‌ شوند به همین دلیل قوس کمر افزایش پیدا می کند.

چاقی یا لاغری زیاد؛ داشتن شکم بزرگ باعث می شود تا ستون فقرات به سمت جلو کشیده شود و انحنای بیشتری در کمر به وجود بیاید، البته افراد لاغر هم ممکن است به دلیل ضعف عضلات دچار گودی کمر شوند.

با حفظ سلامت جسمی و تقویت بدن و داشتن تناسب اندام و محافظت از ستون فقرات در برابر آسیب ها، حتی نشستن و ایستادن درست می توانید احتمال ابتلا به گودی کمر را به حداقل برسانید.

نشانه های گودی کمر

گودی کمر با علائم فراوانی خود را نشان می دهد که هر چه تعداد نشانه ها در فرد بیشتر ظاهر شود بیماری در فرد شدت بیشتری دارد، مهمترین و شایع ترین علائم این بیماری  شامل موارد زیر می شوند:

درد عضلانی

سفت شدن و اسپاسم عضلات

درد گردن و شانه

درد کمر که با فعالیت بیشتر می شود

بی حسی در پاها و دست ها

احساس سوزن سوزن شدن

کنترل ضعیف مثانه

ضعف در اندام ها

در صورتی که با یکی از علائم گفته شده مواجه شدید حتما به سراغ پزشک متخصص در مجموعه تهران دیسک بروید تا مورد معاینه دقیق قرار بگیرید و در صورت داشتن گودی کمر حتما آن را درمان کنید تا دچار آسیب دیدگی عمیق تر نشوید و بتوانید سلامت خود را حفظ کنید زیرا گودی کمر امکان انجام برخی فعالیت ها را از شما می گیرد.

جراحی رفع گودی کمر

عوارض گودی کمر

درمان نکردن به موقع گودی کمر می تواند عوارض شدید و زیادی را به همراه داشته باشد، بدانید که این عارضه در بانوان بیشتر از آقایان شایع است، عوارض درمان نکردن به موقع می توانند موارد زیر باشند:

بی‌حس شدن پا ها

مشکل در دفع

سیاتیک

کاهش ظرفیت قلب و ریه و در نتیجه به مرور زمان تنگی نفس

سردرد

بی‌خوابی

کاهش قدرت فرد در بلند کردن اجسام سنگین به دلیل ضعف ماهیچه ‌ها

برای روش تشخیص گودی کمر بهترین و راحت ترین راه این است که روی زمین دراز بکشید و سعی کنید دستان خود را از زیر کمرتان رد کنید. اگر فاصله بین کمر تا زمین به قدری بود که یک دست می ‌توانست عبور کند، یعنی شما مبتلا به عارضه گودی کمر هستید و برای درمان آن باید از راه های مختلفی استفاده کنید.

بهترین روش خوابیدن برای گودی کمر

برای بهبود گودی کمر بهترین راه اصلاح روش خوابیدن است زیرا خوابیدن نادرست می تواند هم گودی کمر را افزایش بدهد و هم باعث ایجاد درد و ناراحتی شود، برای گودی کمر بهتر است که نحوه خوابیدن خود را اصلاح کنید مثلا به پهلو و به حالت جنینی بخوابید تا کمر حالا صاف به خود بگیرد، به شکم بخوابید و بالشتی زیر لگن و شکم خود قرار بدهید تا کمر زاویه بهتری داشته باشد. به پشت دراز بکشید و یک بالش زیر زانوها قرار بدهید این کار باعث می شود نه قسمت پایین کمر به صورت مستقیم بر روی زمین قرار بگیرد.

در حالت عادی به پهلو بخوابید و یک بالش میان زانو ها بگذارید تا به کمر فشار وارد نشود، با اصلاح روش خوابیدن و توجه به موارد گفته شده می توانید از تشدید گودی کمر جلوگیری کنید و آن را بهبود ببخشید.

جراحی رفع گودی کمر

راه های رفع گودی کمر

برای رفع گودی کمر راه های زیادی وجود دارد که هر فرد بسته به شرایطی که دارد باید راهی را انتخاب کند و آن را طبق اصول انجام بدهد، از راه های غیر تهاجمی می توان به انجام فیزیوتراپی، تمرینات ورزشی،حرکات اصلاحی، ورزش بدنسازی، تمرینات هوازی، یوگا، آب کردن شکم، کاهش وزن، تقویت عضلات ناحیه کمر، تزریق یا مصرف مسکن، استفاده از بریس طبی، اوزون تراپی و … اشاره کرد که اصولا پزشکان براساس شرایط بیمار این روش ها را پیشنهاد می دهند اما در صورتی که فرد با موارد گفته شده بهبود پیدا نکرد باید حتما مورد جراحی قرار بگیرد.

در روش جراحی متخصص اصولا با کمک میله و پیچ ستون فقرات را در جای صحیح خود ثابت نگه می دارد و گاه هم در صورت نیاز بیمار از پیوند استخوان و مهره استفاده می کند تا بتواند حالت طبیعی ستون فقرات را حفظ کرده و گودی آن را از بین ببرد.

روش های پیشگیری از گودی کمر

داشتن درد و ناراحتی زیاد به دلیل وجود گودی کمر باعث شده تا افراد برای پیشگیری از ابتلا به این عارضه تلاش زیادی کنند. مسلما با تقویت عضلات شکم و کمر، اصلاح وضعیت بدن، استفاده نکردن از کفش پاشنه بلند، اصلاح کردن مدل نشستن، راه رفتن و خوابیدن، کاهش وزن، مصرف مکمل های تقویتی، قرار دادن بالشت کوچک زیر پاها هنگام خوابیدن، انجام ندادن فعالیت های سنگین و بسیاری موارد دیگر همواره می توانید به راحتی از ابتلا به گودی کمر جلوگیری کنید.