جراحی سر خوردگی مهره کمر
جراحی سر خوردگی مهره کمر
یکی از بیماری های شایع که اصولا جوانان و نوجوانان با آن درگیر هستند سر خوردگی مهره کمر می باشد، در این بیماری یکی از مهره های بالایی بر روی مهره پایینی به سمت جلو می لغزد و ناراحتی و مشکلات زیادی را برای افراد به وجود می آورد.
این عارضه بسیار دردناک است و دارای چندین درجه بندی می باشد که درجه آخر آن به عنوان شدید ترین حالت شناخته می شود و نمیگذارد که افراد به فعالیت روزانه خود بپردازند و اصولا با فعالیت کردن درد ناراحتی آن بیشتر می شود.
آخرین راه برای درمان این بیماری جراحی می باشد که بسیار سخت خواهد بود. سر خوردگی مهره کمر همان گونه که از نامش مشخص است یعنی مهره ای از محل خود خارج شده و به پایین سر خورده است و فشار زیادی را به مهره های پایینی وارد می کند.
نشانه های سر خوردگی مهره کمر
سر خوردگی مهره کمر با نشانه ها و علائم متعددی خود را به نمایش می گذارد تا پزشک در مدت زمان کوتاهی به این بیماری پی ببرد، لازم به ذکر است که نشانه های اصلی این عارضه شامل موارد زیر میشوند:
وجود درد در ناحیه کمر و اطراف به خصوص باسن و ران ها
تورم و سرخ شدگی کمر
سختی و محدودیت هنگام فعالیت
احساس ضعف عضلات
احساس برق گرفتگی در کمر
درد در ناحیه پشت ران ها، زانو ها و پایین پاها و حتی کل پاها
احساس تحلیل عضلات
گرفتگی و اسپاسم
سوزن سوزن شدن پاها
خشکی کمر
افزایش قوس در ستون فقرات
بروز سیاتیک
در صورتی که با یکی از نشانه های گفته شده مواجه شدید همواره باید به سراغ پزشک متخصص بروید تا مورد معاینه قرار بگیرید و در همان دوران ابتدایی که بیماری شدت زیادی ندارد درمان شوید.


دلایل سر خوردگی مهره کمر
سر خوردگی مهره کمر همان گونه که با علائم زیادی خود را نشان می دهد بروز آن علت های زیادی هم دارد یعنی هر فرد در اثر یکی از این عوامل دچار سر خوردگی می شود، این دلایل عبارتند از:
فشار زیاد بر روی دیسک کمر؛ انجام فعالیت های سنگین موجب وارد شدن فشار به دیسک ها می شود و سر خوردگی آنها را به همراه می آورد.
ضعف عضلات پشتی و شکمی؛ در صورتی که عضلات پشتی و شکمی ضعیف باشند فشار می تواند آسیب بیشتری به دیسک ها و مهره ها وارد کند و سبب سر خوردگی مهره ها می شود.
افزایش سن؛ کهولت سن باعث می شود ماهیچه ها به مرور زمان تحلیل بروند و انعطاف پذیری آنها کاهش یابد، تجزیه دیسک ها مسلما سر خوردگی مهره ها را به همراه دارد.
آسیب های فیزیکی؛ ضربه، تصادف، افتادن از ارتفاع همه باعث آسیب به مهره ها و دیسک ها می شوند و سر خوردن آنها را به ارمغان می آورند.
وراثت؛ برخی افراد به دلیل ژنتیک و ارثی به این بیماری دچار می شوند.
نشستن و ایستادن طولانی و نادرست؛ انجام حرکات نادرست و ایستادن زیاد و غلط، نشستن طولانی مدت همه می تواند باعث بروز سر خوردگی مهره کمر شود.
هر فرد در اثر یکی از عوامل گفته شده به سر خوردگی مهره کمر دچار می شود در نتیجه علت بروز آن در همه افراد یکسان نیست و نباید ورزش و دارو های فردی به دیگری تجویز گردد.
انواع روش جراحی سر خوردگی مهره کمر
جراحی سر خوردگی مهره کمر با روش های فراوانی انجام می شود که از این روش ها می توان موارد زیر را نام برد:
دیسکتومی
لامینکتومی
میکرو دیسکتومی
جایگزینی دیسک
هر کدام از روش های گفته شده به دلیلی و به نوعی انجام می شوند و براساس شرایط بیمار پزشک آن را در نظر می گیرد. در جراحی کمر پزشکان از دو شیوه باز و بسته استفاده می کنند که عمل های باز برای افرادی کاربرد دارد که شرایط آنها بسیار حاد است و باید حتما محل آسیب دیده به صورت کامل باز شود.

انواع سر خوردگی مهره کمر
سر خوردگی مهره کمر انواع مختلفی دارد که هر کدام در اثر عواملی به وجود می آیند و علائمی مختص به خود هم دارند. انواع آن عبارتند از:
سر خوردگی ایسکمیک
معیوب بودن مهره بین مفصلی باعث لغزش مهره به جلو می شود.
سر خوردگی مهره مادر زادی
شکل گیری غیر طبیعی استخوان در شکم مادر مهره ها هم در حالت درستی قرار نمی گیرند و دچار لغزش و سر خوردن می شوند.
سر خوردگی پاتولوژیک
در این حالت فرد اصولا در اثر وجود بیماری هایی اعم از تومور یا دیگر مشکلات استخوانی به این عارضه دچار می شود.
سر خوردگی پس از عمل
گاه پس از انجام جراحی بر روی مهره های کمر آنها دچار لغزش می شود و از محل خود حرکت می کنند.
سر خوردگی مهره تروماتیک
شکستگی شدید مهره های کمر می تواند باعث سر خوردگی سایر مهره ها گردد.
سرخوردگی در اثر لقی مهره های کمر
ترک خوردن مهره ها می تواند باعث ایجاد لقی در آنها گردد و از همه مهمتر سر خوردگی را به وجود بیاورد.
سر خوردگی دژنراتیو
این نوع سر خوردگی بیشتر در اثر افزایش سن به وجود می آید به گونه ای که دیسک ها نازک و ضعیف و کم آب می شوند در نتیجه مهره ها لغزش پیدا می کنند.
دوره نقاهت بعد از جراحی سر خوردگی مهره کمر
دوره نقاهت بعد از جراحی سر خوردگی مهره کمر در همه افراد یکسان نیست و هر فرد بسته به شرایطی که دارد ممکن است مدت زمانی را نیاز به استراحت داشته باشد، میانگین زمان بهبود پس از جراحی ۴ تا ۶ هفته می باشد که این زمان به عوامل بسیاری وابسته است. به عنوان مثال در بیماران دیابتی روند بهبودی زخم با سرعت کمتری مواجه می شود، همچنین افرادی که سیگاری بوده اند به دلیل نیکوتین موجود در سیگار و تاثیر آن بر کاهش گردش خون ممکن است زمان بهبود زخم در آنها طولانی تر باشد.
پس ناگفته نماند که بهبودی در هر فرد به گونه ای می باشد مثلا برخی بیماران هم شرایط جسمی بهتری دارند و هم مراقبت ها را به خوبی انجام می دهند در نتیجه کمتر از ۴ هفته نقاهت دارند و سپس بهبود پیدا می کنند اما افراد که شرایط جسمی ضعیفی دارند و مراقبت ها را هم به درستی انجام نمی دهند ممکن است بیشتر از ۶ هفته هم به استراحت نیاز پیدا کنند.

نحوه تشخیص سر خوردگی مهره کمر
برای تشخیص سر خوردگی مهره کمر اصولا پزشکان از روش های متعددی استفاده می کنند که اولین روش معاینه کردن فرد می باشد، سپس پرونده پزشکی و سابقه بیماری بررسی می گردد، بسته به شرایط بیمار از روش هایی نظیر سونوگرافی از کمر، استفاده از اشعه ایکس، ام ار آی، سی تی اسکن و … استفاده می کنند تا بتوانند به صورت دقیق به میزان سر خوردگی مهره ها پی ببرند و درمانی عالی را برای فرد در نظر بگیرند.
روش های درمان سر خوردگی مهره کمر
برای درمان مهره سر خورده به جز جراحی از روش های غیر تهاجمی هم استفاده می کنند که بهترین روش ها استراحت کردن، مصرف دارو ها، تمرینات ورزشی تقویتی، فیزیوتراپی، لیزر درمانی، آب درمانی، ماساژ درمانی، اوزون تراپی، گرما درمانی، سرما درمانی، طب سوزنی و تزریقات موضعی هستند، با کمک این روش ها می توانید سر خوردگی مهره را بهبود ببخشید و همچنین از پیشرفت آن جلوگیری کنید تا نیازی به جراحی نداشته باشید.برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید از مشاوران مجموعه تهران دیسک کمک بگیرید.