هنگامی که پا شکسته می شود، هر قسمت از آن (ران، ساق پا، پا) می تواند تحت تاثیر قرار گیرد. درمان شکستگی پا بسته به نوع و شدت شکستگی ممکن است متفاوت باشد.برخی از استخوان ها به دلیل موقعیت و عملکردشان بیشتر مستعد شکستگی هستند.
شکستگی استخوان پا چگونه است؟
شکستگی استخوان به جدا شدن استخوان به یک یا چند تکه گفته می شود. ضربه، فشار، بیماری هایی مانند پوکی استخوان، سرطان استخوان نیز، باعث شکستگی پا و دیگر نقاط می شوند.
انواع شکستگی استخوان چیست؟
- شکستگی های جزئی استخوان: در این شکستگی ها استخوان، بافت های نرم اطراف کمتر آسیب دیده اند. به این نوع شکستگی ،نیمه شکستگی یا ترک گفته می شود.
- شکستگی های ساده استخوان: در این شکستگی ها ،استخوان به دو قسمت تقسیم می شود، اما استخوان ها به موقعیت طبیعی خود نزدیک است و بافت های نرم اطراف کمتر آسیب می بینند.
- شکستگی استخوان باز: این نوع شکستگی استخوان بسیار جدی است، استخوان های شکسته از یکدیگر دور می شوند انتهای استخوان از بیرون دیده می شود و خطر خونریزی و عفونت نیز وجود دارد.
- شکستگی های استخوان خرد شده: در این شکستگی ها، یکپارچگی استخوان در بیش از یک مکان مختل می شود. این شکستگی ها را می توان شکستگی های متعدد نیز نامید.
چگونه می توان شکستگی استخوان را تشخیص داد؟
- در شکستگی های باز، تکه های استخوانی از پوست بیرون زده و به راحتی دیده می شوند.
- کبودی و بدشکلی در ناحیه شکستگی رخ می دهد.
- اگر شکستگی بسته باشد، تورم در ناحیه شکستگی ایجاد می شود.
- حساسیت در اثر تماس در ناحیه شکستگی افزایش می یابد و بیمار احساس درد می کند.شکستگی را می توان در معاینه دستی تشخیص داد.
- تحرک در مفاصل متحرک مانند دست و انگشتان به شدت کاهش یافته و دردناک می شود.
- در شکستگی مفاصل کوچک، تقارن مفصل مختل می شود.
- در تمام شکستگی ها باید عکس برداری با اشعه ایکس انجام شود و موقعیت جدید استخوان ها و بدشکلی ها در استخوان ها با اشعه ایکس مشخص شود. اگر تورم و کبودی ناشی از شکستگی بیش از حد باشد، ممکن است نیاز به MRI برای تعیین میزان آسیب به بافتهای نرم اطراف باشد.
شکستگی پا با چه علائمی بروز می کند؟
علائم شکستگی پا بسته به نوع و شدت شکستگی می تواند متفاوت باشد.این علائم را دراغلب شکستگی ها می توان دید :
- درد شدید: شکستگی در استخوان ساق پا معمولاً باعث درد شدید می شود. درد ممکن است در اطراف ناحیه شکستگی متمرکز شود یا در سراسر ساق پا منتشر شود.
- تورم: از آنجایی که شکستگی ساق باعث آسیب به بافت های اطراف می شود، تورم در ساق پا ایجاد می شود.
- کبودی: ممکن است به دلیل خونریزی در ناحیه شکستگی، کبودی روی پا ایجاد شود.
- تغییر شکل: بسته به شدت شکستگی، استخوان ساق ممکن است شکل نامنظم پیدا کند، یا استخوان از روی پوست بیرون بزند. که می تواند منجربه شکستگی باز در ساق پا شود.
- محدودیت حرکت: افرادی که دچار شکستگی ساق پا هستند ممکن است در حرکت دادن پاهای خود مشکل داشته باشند یا اصلا نتوانند حرکت کنند.
- صدا: ممکن است با صدایی مانند ترک خوردن یا شکستن استخوان رخ دهد.
درمان شکستگی پا چگونه انجام میشود؟
- بیحرکتی: برخی از شکستگیها را میتوان با گچ گرفتن یا استراحت در بستر که استخوانها را حرکت نمیدهد، درمان کرد. این روش معمولاً به مدت ۴-۶ هفته برای اطمینان از بهبودی مناسب استخوان ها انجام داد.
- مداخله جراحی: در شکستگی های پیچیده به جراحی نیازاست، تا استخوان ها به هم جوش بخورند. روش جراحی با استفاده از صفحات، ناخن، پیچ یا میله هایی که استخوان ها را به هم متصل می کنند انجام می شود.
- فیزیوتراپی: بعد از شکستگی ساق پا می توان از فیزیوتراپی استفاده کرد. این روش به تقویت عضلات پا و افزایش انعطاف پذیری آنها کمک می کند. فیزیوتراپی همچنین می تواند به کاهش محدودیت حرکتی و درد کمک کند.
- دارو: برای تسکین درد شکستگی ساق پا، داروهای مسکن و ضد التهاب ممکن است تجویز شود.
اقدامات پیشگیرانه برای شکستگی استخوان چیست؟
- بستن کمربند ایمنی حین رانندگی
- پرهیز از فعالیت بدنی شدید و ورزش درافراد مبتلا به پوکی استخوان
- استفاده از تجهیزات متناسب با فعالیت های ورزشی
- استغاده ازکفش مناسب برای جلوگیری از لیز خوردن
- اقدامات حفاظتی در داخل ساختمان
- استفاده ازمکمل های کلسیم و ویتامین D
اقدامات کمک های اولیه برای شکستگی استخوان چیست؟
- در هنگام تصادف، فرد دچار شکستگی نباید از جایی که هست حرکت داده شود.
- جواهرات اطراف شکستگی مانند ساعت یا دستبند باید برداشته شود.
- در صورت وجود شکستگی باز باید ناحیه مورد نظر، با یک پارچه تمیز پوشانده شود، تا از دست دادن خون کاهش یابد و از عفونت جلوگیری شود.
شکستگی های رایج استخوان
- شکستگی ترقوه: استخوان ترقوه بین قفسه سینه بالایی و تیغه شانه قرار دارد و بلند است. هنگامی که استخوان ترقوه شکسته می شود، بازوها نمی توانند حرکت کنند و تورم در ناحیه سینه و شانه ایجاد می شود.
- شکستگی بازو: شایع ترین شکستگی ها شکستگی بازو است. از آنجایی که بازوها به عنوان اندام های تعادلی استفاده می شوند، موقعیت هایی مانند ضربه، فشار، ممکن است باعث شکستگی استخوان بازو شود.
- شکستگی مچ دست: مچ دست یکی از مفاصل متحرک است. شکستگی مچ دست در نتیجه فشار، سقوط، ضربه ضربه یا حوادث ورزشی شایع است.
- شکستگی مچ پا: مچ پا مستعد پیچ خوردگی است. از آنجایی که مچ پا تمام وزن بدن را تحمل می کند و مفصل متحرک است، در حرکات ناگهانی، لیز خوردن، پریدن و دچار رگ به رگ شدن و شکستگی می شود.
اهمیت تغذیه در بهبود شکستگی استخوان چیست؟
تغذیه برای سرعت بخشیدن به زمان بهبودی استخوان های شکسته اهمیت زیادی دارد. نیاز به کالری بیمار با شکستگی استخوان نسبت به زندگی قبل از شکستگی افزایش مییابد، به عنوان مثال، در حالی که کالری مورد نیاز روزانه یک فرد بالغ به طور متوسط ۲۵۰۰ کالری است، در طول دوره درمان شکستگی ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ کالری مورد نیاز است. . مصرف پروتئین روزانه باید ۲۰ گرم افزایش یابد.
مصرف بیش از حد این غذاها به ویژه غذاهای غنی از پروتئین و کلسیم مانند سوپ کله پاجا، ماست، شیر و پنیر و مصرف ویتامین D تاثیر مثبتی در فرآیند جوش دارد.
اگر شکستگی استخوان به طور نامناسب بهبود یابد چه اتفاقی می افتد؟
اشتباه پزشک معالج یا اشتباهات بیمار، در طول فرآیند درمان می تواند باعث بد جوشی وازدست دادن جزئی یا جدی عملکرد، درد و اختلال در ظاهر زیبایی برای بیمار، بسته به محل شکستگی، و همچنین محدودیت های حرکتی جدی شود.
کلام آخر
علائم شکستگی ساق پا ممکن است بلافاصله پس از آسیب ظاهر شود، یا اگر شکستگی شدت کمتری داشته باشد، علائم ممکن است چند ساعت یا چند روز بعد ظاهر شوند. اگرفرد مشکوک به شکستگی پا باشد، مراقبت های پزشکی فوری توصیه می شود.
در اینستاگرام تهران دیسک ما را دنبال کنید.