هر بخش از ستون فقرات برای عملکرد طبیعی کل ستون فقرات و طناب نخاعی اهمیت زیادی دارد، زیرا پایداری هر بخش به مهرهها و دیسکهای دیگر بستگی دارد و تنها از این طریق است که ستون فقرات میتواند به طور کامل عمل کند. با گذشت زمان، ستون فقرات تحت فشار مداوم، آسیب یا سایر استرس ها قرار می گیرد و در معرض بیماری های کمر و ستون فقرات مانند تحلیل دیسک ها، مهره ها، آرتریت و غیره قرار می گیرد. این شرایط می تواند باعث بروز تظاهرات درد، اختلال در عملکرد شود.
انواع بیماری های کمر و ستون فقرات
اسپوندیلیت آنکیلوزان
این بیماری نوعی آرتریت است که در آن التهاب مزمن مفاصل ستون فقرات، مفاصل ساکروایلیاک وجود دارد. در ابتدا، التهاب در مفاصل ساکروایلیاک رخ می دهد، سپس به سمت ستون فقرات حرکت می کند و منجر به سفتی و محدودیت حرکتی می شود. با التهاب طولانی مدت مفاصل ستون فقرات (اسپوندیلیت)، رسوبات کلسیم در رباط های اطراف دیسک های بین مهره ای ایجاد می شود که منجر به ضعیف شدن دیسک ها و کاهش استهلاک و عملکردهای حمایتی آنها می شود. با تجمع رسوبات کلسیم در رباط ها، کاهش قابل توجهی در دامنه حرکت و انعطاف پذیری ستون فقرات وجود دارد. این بیماری می تواند به همجوشی مهره ها منجر شود که به آن انکیلوز می گویند. در نتیجه آنکیلوز، ستون فقرات تحرک خود را از دست می دهد، مهره ها شکننده می شوند و خطر شکستگی مهره ها افزایش می یابد.
بیرون زدگی دیسک
بیرون زدگی دیسک غیر معمول نیست و اغلب در MRI یا سی تی اسکن قابل مشاهده است. اما وجود بیرون زدگی به خودی خود یک یافته بالینی قابل توجه نیست، به خصوص اگر در بیماران مسن دیده شود، زیرا وجود بیرون زدگی اغلب نشان دهنده تغییرات دژنراتیو دژنراتیو در ستون فقرات است. بیرون زدگی فقط در صورت وجود تظاهرات درد دارای اهمیت بالینی است.
مطالعه بیشتر: چه زمانی جراحی دیسک کمر ضروری است؟
استئوکندروز
بیماری های ستون فقرات
با گذشت زمان، ستون فقرات روزانه تحت استرس و آسیب های جزئی قرار می گیرد که در نهایت منجر به ساییدگی و پارگی دیسک های بین مهره ای و تحلیل رفتن آنها می شود. حلقه فیبری دیسک بین مهره ای تحت بارها آسیب می بیند، ریزشکستگی های بافت فیبری رخ می دهد و سپس ناحیه آسیب دیده با بافت اسکار جایگزین می شود که خواص کشسانی آن بسیار بدتر از بافت فیبری است. چنین تغییراتی در حلقه منجر به کاهش عملکرد ضربهگیر دیسک و خطر بیشتر پارگیهای مکرر دیسک میشود. با زخم شدن حلقه، قسمت ژلاتینی دیسک (هسته) نیز به تدریج خشک می شود که به نوبه خود منجر به کاهش ارتفاع دیسک می شود. با کاهش ارتفاع دیسک و عملکردهای استهلاکی، مهرهها تحت فشار بیشتر روی یکدیگر تأثیر میگذارند که منجر به تشکیل رشد استخوانی (استئوفیت) میشود. نقض یکپارچگی حلقه فیبری منجر به تشکیل دیسک های فتق می شود.
سندرم مفصل فاست
مفاصل فاست مهره ها را به یکدیگر متصل می کنند و باعث ثبات و تحرک مهره ها می شوند. مانند هر مفصل دیگری در بدن، مفاصل فاست در معرض تغییرات دژنراتیو در غضروف هستند. با آرتریت مفاصل فاست، هم نقض عملکرد طبیعی حرکت در ستون فقرات رخ می دهد و هم یک تصویر بالینی ایجاد می شود (کمر درد، محدودیت تحرک).
تنگی حفره
تنگی روزنه به باریک شدن سوراخ نخاعی گفته می شود که طناب نخاعی هنگام خروج از ستون فقرات از آن عبور می کند. به عنوان یک قاعده، تنگی سوراخ در پس زمینه تغییرات دژنراتیو در ستون فقرات رخ می دهد. فتق دیسک ها، برآمدگی ها، ادم بافت نرم و رشد بیش از حد استخوان (استئوفیت ها) می تواند منجر به ایجاد تنگی روزنه و فشرده سازی ریشه شود.
تنگی کانال نخاعی
تنگی به باریک شدن فضایی در ستون فقرات گفته می شود که نخاع و ریشه های نخاعی از آنجا عبور می کنند. فضای کانال نخاعی، به عنوان یک قاعده، در ابتدا بسیار بزرگ نیست، به خصوص در ستون فقرات گردنی و سینه ای، و با تغییرات پاتولوژیک مختلف در ستون فقرات، به شدت کوچک می شود. این می تواند هم تغییرات دژنراتیو در ستون فقرات و هم صدمات باشد. تنگی قابل توجه کانال نخاعی منجر به اثر فشاری بر روی نخاع می شود که با درد، ضعف در اندام ها، اختلالات حسی و در موارد شدید، اختلال در عملکرد مثانه و روده ها ظاهر می شود. بسیاری از افراد مسن تا حدی دچار تنگی کانال نخاعی هستند. بر خلاف فتق دیسک، که در آن یک یا دو عصب فشرده شده و تصویری از رادیکولوپاتی رخ می دهد.
و تنگی، اثر فشرده سازی به طور همزمان روی بسیاری از اعصاب رخ می دهد و به این وضعیت میلوپاتی می گویند. با تنگی، در صورت متوسط بودن علائم، درمان تنگی کانال نخاعی به صورت محافظه کارانه امکان پذیر است. اگر علائم عصبی شدید وجود داشته باشد، معمولاً درمان جراحی توصیه می شود که هدف از آن برداشتن فشار نخاع است.
فتق دیسک
بیماری های ستون فقرات
فتق دیسک عبارت است از پارگی حلقه فیبری که دیسک بین مهره ای را احاطه کرده است. این پارگی باعث آزاد شدن بخش مرکزی دیسک می شود که حاوی ماده ای به نام هسته ژلاتینی پالپوزوس است. با فشار از بالا و پایین مهره ها، هسته پالپوزوس بیرون می آید، بر ساختارهای عصبی مجاور فشار وارد می کند و باعث درد شدید و آسیب عصبی می شود. فتق دیسک بیشتر در ستون فقرات کمری رخ می دهد و گاهی اوقات به عنوان اکستروژن دیسک نیز شناخته می شود.
رادیکولوپاتی
اصطلاح سیاتیک (رادیکولوپاتی) به معنای فشرده سازی ریشه رایج است. رادیکولیت می تواند هم در ناحیه کمر و هم در ناحیه گردن و یا خیلی کمتر در ستون فقرات قفسه سینه باشد. فشرده سازی ریشه زمانی اتفاق می افتد که فشار بیش از حد بر روی ریشه عصبی وجود دارد. فشار بیش از حد می تواند از بافت های استخوانی و بافت های نرم (عضلات، غضروف، رباط ها) باشد. این فشار عملکرد عصب را مختل می کند و باعث درد، گزگز، بی حسی یا ضعف می شود.
پوکی استخوان
بیماری است که در آن بافت استخوانی از جمله مهره ها ضعیف می شود که خطر شکستگی مهره ها را حتی با بارهای جزئی افزایش می دهد. شکستگی های فشاری ستون فقرات شایع ترین نوع شکستگی های ناشی از پوکی استخوان هستند و شکستگی لگن و مچ دست نیز با پوکی استخوان امکان پذیر است. این شکستگیهای مهرهای میتوانند شکل و قدرت ستون فقرات را تغییر دهند، بهویژه در زنان مسنتر که اغلب در اثر چنین شکستگیهایی دچار تغییر شکل ستون فقرات میشوند. ستون فقرات در ناحیه قفسه سینه شیب زیادی پیدا می کند (کیفوز) و شانه ها به سمت جلو بیرون می زنند. در پوکی استخوان شدید، حتی حرکات ساده، مانند خم شدن به جلو، می تواند منجر به شکستگی مهره ها شود.
سیاتیک
از بیماری های کمر و ستون فقرات سیاتیک است که با فشردگی یا آسیب به عصب سیاتیک همراه است. این عصب از قسمت تحتانی نخاع، از پشت ساق پا به سمت پا کشیده می شود. آسیب به عصب سیاتیک یا فشار بر روی آن میتواند باعث درد مشخصه سیاتیک شود: درد سیاتیک تیز یا سوزشی که از قسمت پایین کمر به سمت ران و در طول مسیر عصب سیاتیک به پا منتشر میشود.
اسپوندیلوز
این یک بیماری دژنراتیو ستون فقرات است که اغلب منجر به اختلال در حرکت ستون فقرات می شود و در اثر تغییر در بافت استخوانی مهره ها و ایجاد رشد استخوانی (استئوفیت) ایجاد می شود.
شکستگی ستون فقرات
مهره ها قدرت زیادی دارند و فشار زیادی را تحمل می کنند، در عین حال، ستون فقرات انعطاف پذیری خود را از دست نمی دهد. اما مانند سایر استخوان های بدن، ممکن است تحت فشار شدید، آسیب یا بیماری بشکنند. در چنین مواردی، آسیب یا شکستگی مهره ها می تواند جزئی یا شدید باشد.
شکستگی های فشاری
همانطور که از نام آن پیداست، شکستگی های فشاری ناشی از بارهای محوری بیش از حد است که یکپارچگی بدن مهره را به خطر می اندازد. پوکی استخوان یکی از علل اصلی شکستگی های فشاری است، زیرا توانایی مهره ها در تحمل بار کاهش می یابد. در چنین مواردی، حتی سقوط جزئی یا حتی سرفه می تواند منجر به شکستگی فشاری شود. مردم اغلب کمردرد را به عنوان یک روند طبیعی پیری درک می کنند و گاهی اوقات شکستگی های فشاری مورد توجه قرار نمی گیرند. شکستگی های فشاری مکرر می تواند منجر به کاهش ارتفاع ستون فقرات شود. یکی دیگر از علل شایع شکستگی فشاری، ضربه، مانند زمین خوردن است.
اغلب، شکستگی های فشاری مهره ها در نهایت به خودی خود (بدون درمان) تثبیت می شوند. که باعث بیماری های کمر و ستون فقرات است. برای تسکین درد ممکن است داروهای NSAID (مثلا آسپرین) تجویز شود. برای شکستگی های شدید، ممکن است از روش های جراحی (ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی) استفاده شود.
شکستگی های انفجاری
شکستگی های انفجاری معمولاً پس از ضربه شدید (مثلاً در تصادف اتومبیل یا سقوط از ارتفاع) رخ می دهد. شکستگیهای انفجاری بسیار خطرناکتر از شکستگیهای فشاری هستند، زیرا بدنههای مهرههای قدامی و میانی به چند قطعه شکسته میشوند و این احتمالاً منجر به آسیب نخاع میشود. علاوه بر این، به دلیل اینکه بدن مهره یکپارچگی خود را از دست می دهد، ستون فقرات ناپایدار می شود. در برخی موارد، شکستگی های ترکیده، در صورتی که تاثیری بر نخاع نداشته باشد، می توانند به صورت محافظه کارانه درمان شوند. اگر قطعات آزاد یا آسیب به ساختارهای عصبی وجود داشته باشد، درمان جراحی ضروری است.
شکستگی های فلکشن-اکستنشن
این شکستگی ها گاهی اوقات شکستگی شانسی نامیده می شوند و در طول خمیدگی-اکستنشن ناگهانی رخ می دهند. اغلب، این نوع آسیب در تصادفات رانندگی، در افرادی که کمربند ایمنی بسته اند، رخ می دهد.
ایمنی، و نه تنها شکستگی مهره ها، بلکه رباط ها، دیسک ها و گاهی اوقات اندام های داخلی نیز وجود دارد. این شکستگی ها معمولا ناپایدار هستند و نیاز به درمان جراحی دارند. این نوع شکستگی در ۵-۱۰ درصد شکستگی های ستون فقرات رخ می دهد.
شکستگی مهره با دررفتگی
چنین شکستگی هایی زمانی اتفاق می افتد که نیروی زیادی وارد می شود و نه تنها یکپارچگی بدن مهره ها نقض می شود، بلکه جابجایی آن (به دلیل پارگی رباط ها، دیسک ها) نیز نقض می شود. این شکستگی ها اغلب نیاز به جراحی دارند.
شکستگی ها نیز به دو دسته پایدار و ناپایدار تقسیم می شوند. شکستگی های فشاری به طور کلی پایدار در نظر گرفته می شوند و نیازی به جراحی ندارند. در مقابل، شکستگیهای ناپایدار (مثلاً شکستگیهای انفجاری یا شانسی) معمولاً به درمان جراحی نیاز دارند.
اسپوندیلولیستزیس
این بیماری وضعیتی است که در آن یک مهره نسبت به مهره دیگر به جلو می لغزد (subluxation) و دژنراتیو مهره های کمری اغلب علت تنگی اکتسابی نخاعی در ستون فقرات کمری، به ویژه در سطوح L4 و L5 است و ممکن است از نظر بالینی با لنگش متناوب نوروژنیک تظاهر کند.
اسپوندیلولیز
این نقض یکپارچگی قوس مهره ای است. این اختلال می تواند مادرزادی یا اکتسابی در طول زندگی باشد. و می تواند منجر به لغزش مهره ها شود (لیستز) به خصوص اگر اسپوندیلولیز دو طرفه باشد. اسپوندیلولیز اکتسابی معمولاً پس از تمرینات استرس زا رخ می دهد و در افرادی که فعالیت بدنی شدید دارند، مانند ورزشکاران (به ویژه وزنه برداران، بازیکنان فوتبال، ژیمناست ها) رخ می دهد. اسپوندیلولیز شدید، درمان، معمولاً عملیاتی.
میلوپاتی
با فشرده شدن طناب نخاعی توسط فتق دیسک یا تنگی کانال نخاعی، علائم عصبی مشخصه آسیب نخاع (میلوپاتی) ظاهر می شود. علائم میلوپاتی متغیر است و با اختلالات حرکتی در اندام ها، اختلال در حساسیت و گاهی اوقات اختلال در عملکرد اندام های لگن مشخص می شود. با آسیب شدید نخاعی، ممکن است فقدان رفلکس وجود داشته باشد.
سندرم اسب اسب دمی
در واقع نخاع به سطح L2 ختم می شود و به دسته ای از اعصاب منشعب می شود که در کل شکل آن شبیه دم اسبی است. سندرم دم اسب با گروه خاصی از علائم (اختلال ادرار، دفع مدفوع، بی حسی قسمت داخلی ران، ناحیه پری مقعد، ضعف در اندام تحتانی) ظاهر می شود. به عنوان یک قاعده، با چنین سندرمی، یک عمل جراحی اضطراری نشان داده می شود.
ناهنجاری های ستون فقرات
بدشکلی ستون فقرات به هرگونه انحراف قابل توجه از انحنای طبیعی ستون فقرات اشاره دارد. رایج ترین آنها هستند
- اسکولیوز
- هایپرکیفوز
- هایپرلوردوزیس
علل مختلفی برای انحنای پاتولوژیک ستون فقرات وجود دارد. برخی از نوزادان با اسکولیوز مادرزادی یا هایپرکیفوز مادرزادی متولد می شوند.
گاهی اوقات بیماری های عصبی و عضلانی، آسیب ها یا سایر بیماری ها باعث ناهنجاری های ستون فقرات می شوند (مثلاً فلج مغزی).
اغلب (تا ۸۰-۸۵٪) اسکولیوز “ایدیوپاتیک” (بدون علت واضح) رخ می دهد. اسکولیوز ایدیوپاتیک به تدریج ایجاد می شود، اما در دوران بلوغ می تواند به سرعت پیشرفت کند.
اسکولیوز
اصطلاح اسکولیوز اولین بار برای توصیف این ناهنجاری ستون فقرات توسط بقراط در ۴۰۰ سال قبل از میلاد استفاده شد. این یک بیماری پیشرونده با علت ناشناخته (ایدیوپاتیک) در ۸۰ درصد موارد است، اگرچه شواهدی دال بر نقش ژنتیکی و تغذیه ای آن وجود دارد. زنان ۱۰ برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به اسکولیوز هستند. اسکولیوز اغلب با پیچ خوردگی ستون فقرات همراه است که منجر به تغییر شکل قوس های دنده ای و قفسه سینه می شود. اسکولیوز معمولاً در دوران نوجوانی ظاهر می شود. درمان محافظه کارانه برای ۱-۲ درجه اسکولیوز کاملاً مؤثر است. با بدشکلی شدید (۳-۴ درجه) و با اسکولیوز پیشرونده در نوجوانی، درمان جراحی توصیه می شود (هرچه درمان جراحی زودتر انجام شود، نتایج طولانی مدت بهتری خواهد داشت).
بیشتر بخوانید: انواع کمردرد
هایپرکیفوز
کیفوز خفیف یک انحنای طبیعی ستون فقرات قفسه سینه است، در حالی که هایپرکیفوز یک شیب بیش از حد به سمت جلو ستون فقرات در ناحیه قفسه سینه (خم شدن) است. هایپرکیفوزیس در افراد مسن شایع است و معمولاً با پوکی استخوان و شکستگی های فشاری مهره های قبلی همراه است. علل هیپرکیفوز همچنین می تواند صدمات، بیماری های سیستم غدد درون ریز و سایر بیماری ها باشد. در نوجوانی، هایپرکیفوز مانند بیماری شوئرمن مائو ممکن است رخ دهد، که ماهیت آن بدشکلی گوه ای شکل سه یا چند مهره در ستون فقرات قفسه سینه است. به عنوان یک قاعده، در بیماری Scheuermann، درمان محافظه کارانه Mau کاملا موثر است، اما با زاویه انحراف از محور بیش از ۶۰ درجه، درمان جراحی توصیه می شود.
هایپرلوردوزیس
لوردوز انحنای طبیعی ستون فقرات کمری به سمت داخل است، در حالی که هایپرلوردوز یک انحنای غیر طبیعی بزرگ شده است.
برای در ستون فقرات کمری هایپرلوردوز معمولا با شیب غیرطبیعی لگن به جلو و اغلب با بیرون زدگی بیش از حد باسن همراه است. در صورت فشرده شدن ساختارهای عصبی، علائم ممکن است شامل درد و بی حسی باشد. به عنوان یک قاعده، هایپرلوردوز ناشی از ضعف عضلات پشت، گشادی بیش از حد، به عنوان مثال، در زنان باردار، در مردان با چربی احشایی بیش از حد است. هایپرلوردوزیس نیز با بلوغ همراه است.
درمان هایپرلوردوز معمولاً مورد نیاز نیست مگر اینکه ساختارهای عصبی تحت تأثیر قرار گیرند.
تومورهای ستون فقرات
تومورهای ستون فقرات بسیار نادر هستند. تومورها می توانند خوش خیم یا بدخیم باشند. تومورهای بدخیم اولیه نخاع بسیار نادر هستند. تومورهای بدخیم ستون فقرات معمولاً ماهیت متاستاتیک دارند و تمرکز اولیه در سایر اندام ها و بافت ها دارند.
از دیدگاه بالینی و تشریحی، تومورها را می توان به تومورهای اپیدورال، اینترادورال خارج مدولاری و داخل مدولاری طبقه بندی کرد.
تومورهای متاستاتیک
ستون فقرات شایع ترین متاستازهای استخوانی هستند.شایع ترین تومورهای جامد در ستون فقرات، سرطان سینه، پروستات و کلیه هستند که جزء بیماری های کمر و ستون فقرات هستند و تقریباً ۸۰ درصد متاستازهای ستون فقرات را تشکیل می دهند. تومورهایی با منشا اولیه ناشناخته حدود ۵ تا ۱۰ درصد موارد را تشکیل می دهند.
اینستاگرام ما را دنبال کنید.